måndag 5 november 2012

Intervju med Eskatologia

Här kommer ytterligare en intervju som skulle varit med i tvåan. Den är som de andra intervjuerna gjord för ganska längesedan. Fullängdaren som det talas om i intervjun är ute och finns att köpa hos http://www.halvfabrikat.net/ , reccension av skivan kommer också att dyka upp här på sidan.


Vad sägs om att presentera medlemmarna?

Erik på trummor, Daniel på bas/sång, Domarn på gitarr/sång, Mackan på gitarr/sång och Jonna på sång.

 
Varför heter ni Eskatologia och vad betyder det?

Jag har inte varit med i bandet från början men utifrån vad övriga bandmedlemmar och Wikipedia har lärt mig så är det typ något storslaget i stil med läran om undergången som återkommer i alla de stora världsreligionerna. När bandnamn skulle bestämmas tror jag dom resonerade att dom ville ha något svulstigt och mörkt. Domarn har en speciell förmåga att rada upp adjektiv som får olika saker att låta brutalt och hemskt. För att förenkla det hela för honom tyckte vi att det räckte att han beskrev det som han tyckte var storslaget, mörkt och jävligt för ”domarianskt”. Så utifrån de premisserna är bandnamnet Eskatologia jävligt domarianskt.

 
Var är ni från?

Alla olika delar av landet faktiskt. Jag kommer ifrån Huskvarna i Småland, Domarn är infödd Göteborgare, Jonna kommer nerifrån Skånetrakterna, Daniel är från Arvika och Mackan är uppväxt i Norrbotten.


Vad lyssnar ni själva på och har ni något tips på något okänt band?

Vi lyssnar själva på väldigt mycket varierat men kan alla samlas kring olika subgenrer till punk. Blandskivor på turnéer brukar vara väldigt omväxlande och fullt krig brukar utspela sig kring musikvalet. Ingen vill egentligen köra, men den som kör har makt över musiken, därför vill alla köra. Mestadels brukar det vara hardcore, crust eller grindcore. Domarn har dock en förkärlek till vansinniga blandskivor med titlar såsom ”odödliga hits” där alltifrån trallpunkklassiker till Lill-Babs kan återfinnas. För tillfället är jag helt inlyssnad på Fugazi och spisar detta regelbundet men i övrigt kan jag verkligen tipsa om ett tyskt crustband från 90-talet (tror jag?) som heter Akephal. Ett jävla driv och kaos! Jag vet att Mackan och Domarn ofta pratar om något ryskt crustband som heter Minuala som tydligen ska vara göttigt. Många i bandet är även jävligt peppade på det danska hc-bandet Night Fever, så sjukt bra!

Hur har året 2011 varit för er hittills?

2011 har gått upp och ner för oss som band. Vi turnerade under våren i Mexico vilket var den roligaste turnéupplevelsen jag någonsin varit med om. Vi bytte vokalist vilket var både jobbigt men gött när vi väl hittade en bra lirare. Vi hade planerat att gå in i studion vilket tyvärr blev uppskjutet av olika anledningar och det har känts lite segt.

Hur går sökandet efter ny sångare och varför slutade er tidigare vokalist?

Vi har värvat en ny vokalist som heter Jonna och hon är sjukt grym, både som person och röstmässigt. Anders valde att lämna bandet då han kände att han inte hade den tiden att lägga på bandet som övriga bandmedlemmar ville. Han upplevde att han inte hade så mycket tid till andra intressen och delar av livet som han skulle vilja. Så det var inget drama inblandat, vi har fortfarande bra kontakt och jag och Daniel bor ihop med honom.

Jag har hört att ni har spelat i bland annat Belgien och Mexiko, hur är folket
som lyssnar på er där? Har ni stor publik utomlands?

Mexico var en jävligt galen upplevelse! Folk var så sjukt peppade och det kom riktigt mycket folk på spelningarna oavsett om det var veckodag eller helg. Alla var sjukt hjälpsamma och vänliga mot oss och det blev långa fester efter varje spelning. Det var dock ett helvete att spela i värmen där nere, i vissa städer var det typ 40 grader varmt och sen pressade vi in oss på en spelning på en liten bar som blev som en bastu och det kändes som man skulle dö. Minns att man hälde en halv flaska vatten över sig själv mellan varje låt och att det kändes som att musklerna brann upp. Detta resulterade i att mina skor blev helt sura och fick slängas efter två veckor då övriga bandmedlemmar fick nog av min odör. Men jävligt skoj var det! Folk var (som i övriga delar av världen känns det som) helt sjukt peppade på svensk punk, mer än hälften av alla bandtröjor man såg där nere var med svenska band. Så ibland kändes det som att dom redan var peppade på oss redan innan vi tagit första ackordet för att vi var ett svenskt punkband. Punkscenen i Mexico kändes väldigt blandad med metalscenen på ett sätt som man kanske inte alltid är van vid. Har man möjlighet kan jag verkligen rekommendera att man drar dit!!

Vad tycker ni är viktigast, text eller musik?

Absolut både och. Domarn och Mackan skriver alla texter och sen läser vi andra igenom och tycker till och diskuterar. Det är i princip så musikskapandet funkar också. De gör grunder och sen jobbar vi gemensamt ihop ett slutresultat. Personligen är jag mer involverad i musikskapandet, men tycker textdelen är viktig.

Vad handlar era texter om?

Mestadels psykisk ohälsa och jävligheter i samhället på sedvanligt punkmanér. Vi försöker blanda personliga grejer med smockor gentemot strukturella problem i samhället.

Det var allt, något att tillägga? 

Sorry att vi/jag varit så sjukt sega med intervjusvar, vardagskaos och annat vev har legat i vägen. Men skitskoj att du ville intervjua oss. Vi ska nu under tidig vår ge oss in i Evil Grill studio och spela in grejer som förhoppningsvis ska leda till två släpp, varav ett ska bli en fullängdare. Vi är även för fullt uppe i planering gällande en turné i sommar. Än så länge har vi dock inte bestämt oss för vart kosan ska styras. Så det är en del pepp grejer på gång för oss 2012.
 
 

 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar